Skip to main content
Nieuws

SBB en Coltavast winnen selectie in Leidsche Rijn Centrum met 122 appartementen

By 20 april 2021juni 23rd, 2021No Comments

De gemeente Utrecht heeft SBB en Coltavast geselecteerd voor de ontwikkeling van kavel I5 in Leidsche Rijn Centrum. Het winnende plan ‘FAMILISTÈRE’ omvat 122 appartementen in het middeldure huursegment, 60 ondergrondse parkeerplaatsen en 300 m² commerciële ruimten.

Coltavast B.V. zal het gehele complex opnemen in haar portefeuille. De inspiratiebron voor dit project is de Familistère in Guise: een voorbeeld voor collectief wonen uit de 19e eeuw, gebouwd door Jean-Baptiste Andre Godin. FAMILISTÈRE is een plek waar bewoners comfortabel kunnen leven, werken en recreëren. Centraal in het plan staat het gemeenschappelijke, overdekte atrium, dat bewoners stimuleert tot ontmoeting, community, tuinieren en beweging.

Wethouder Klaas Verschuure (Ruimtelijke Ontwikkeling en Leidsche Rijn) is zeer te spreken over het project: “Wat ik heel erg geslaagd vind, is dat de combinatie van leven, werken en recreëren de basis vormden voor de plannen. Door deze corona-periode zijn mensen in gaan zien dat we dit alles dichtbij willen hebben. Ik heb er alle vertrouwen in, dat we met deze plannen een toekomstbestendige en duurzame buurt toevoegen aan Leidsche Rijn.”

Gezond stedelijk leven is het uitgangspunt geweest bij het ontwerp van FAMILISTÈRE. Met behulp van Hiensch is een energieconcept ontwikkeld, een combinatie van PV-panelen en een WKO installatie met luchtwarmtepompen. Nibe (Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie) werkte mee aan een selectie van circulaire materialen en Urban Sync (adviseurs voor gezonde gebiedsontwikkeling) creëerde de juiste prikkels om gemeenschappen, beweging, ontspanning en gezonde voeding te stimuleren.

Gezonde en gelukkig bewoners

Naast energiezuinig moest FAMILISTÈRE comfortabel zijn, de gezondheid bevorderen en mee kunnen groeien met behoeftes van de bewoners. Het atrium heeft hier een centrale rol in. Het atrium is een prettige verblijfsplek in alle jaargetijden en heeft door het gebruik van veel hout een warme uitstraling. Er is geautomatiseerde ventilatie, gedeeld groen, moestuintjes langs de balustrades en een prachtige centrale trap waar bewoners elkaar tegenkomen.

Het dak: een plek voor de natuur

Okra landschapsarchitecten ontwierp een plan om, naast het gedeelde groen in het atrium, een natuurdak aan te leggen: een plek voor de natuur en biodiversiteit. Het gehele dak is groen, met 100% inheemse plantensoorten, een insectenhotel en nestlocaties. Regenwater wordt opgevangen door het groene dak en retentiekratten. Een deel van dit water wordt gebruikt om de planten in het atrium water te geven, om het regenwater zo efficiënt mogelijk in te zetten.

Architectuur

Leidsche Rijn Centrum wordt een stevig bebouwd stedelijk gebied met de daarbij horende, ruim aanwezige, kwaliteiten zoals parken, scholen, winkels, cultuur en veel ruimte voor voetgangers en fietsen. FAMILISTÈRE is ontworpen door architectenbureaus De Zwarte Hond en FARO. De gemeente is vol lof over het ontwerp. Het plan past goed in haar omgeving in architectuur en rijke detaillering: met uitzicht op Park Leeuwensteyn en het Berlijnplein en de intiemere stadsblokken aan de noord- en oostzijde. Elk bureau ontwierp twee van de vier blokken binnen FAMILISTÈRE en zo ontstond er een geheel van vier unieke blokken die een overkapt atrium delen.