Skip to main content

Stadshart Bibliotheek

Amstelveen | Stadshart Bibliotheek

Imposante entree

Expertise

Realisatie

Locatie

Amstelveen

Status

Gerealiseerd

De openbare bibliotheek vormt de poort van het Stadshart van Amstelveen. Het imposante gebouw staat direct naast het Cobra-museum en het Vervoerscentrum en is tevens de entree naar de ondergelegen parkeergarage. Het bijzondere ontwerp is van professor ir. Hans Ruijssenaars van de architectengroep BV uit Amsterdam.

Vloer loopt in de voorgevel schuin omhoog

Het totale project bestaat uit een kantoorgebouw van drie bouwlagen en een grote uitleenzaal voor boeken en kunst. De uitleenzaal is gesitueerd boven de in- en uitritten van de, onder de bibliotheek gelegen, parkeerkelder. De vloer van de uitleenzaal bestaat uit kanaalplaatvloeren die op grote stalen liggers zijn gemonteerd. Het bijzondere van deze vloer is dat deze in de voorgevel schuin omhoog loopt. Direct hieronder is een aluminiumplafond gehangen, welke met de schuinte van de kanaalplaatvloer meeloopt. In de ontstane kromming in de zijgevels zijn zeer grote houten kozijnen aangebracht. Deze dienden in het werk te worden geassembleerd. Het kantorengedeelte is opgebouwd uit een betonskelet met betonwanden, kolommen en breedplaatvloeren.
De vloeren in het gebouw zijn grotendeels afgewerkt met een parketvloer van kops grenenhout. Ook het moderne interieur is zeker een bezoek aan de bibliotheek waard.

In 2006 is de bibliotheek uitgeroepen tot beste bibliotheek van Nederland.

Project

Openbare bibliotheek

Oplevering

2001

Opdrachtgever

Stadshart Ontwikkelingsmaatschappij V.O.F.

Architect

De Architectengroep BV

We werken samen met de beste

Een vraag over één van onze projecten? Meer informatie over ons en onze activiteiten?

Je kunt ons bereiken op 0251-27 77 77 of stuur je vraag per mail.

Ik wil meer weten over