Skip to main content

La Grande Cour

Amsterdam | La Grande Cour

Wonen aan een cour,
hartje stad

Expertise

Ontwikkeling
Realisatie

Locatie

Amsterdam

Status

Gerealiseerd

Smit’s Bouwbedrijf en Bouwfonds MAB Ontwikkeling – verenigd in The City Cour Combination – ontwikkelden op de plek van het voormalige rangeerterrein van de Nederlandse Spoorwegen een levendige mix van wonen, werken en recreëren.

La Grande Cour telt 252 woningen: 79 sociale huurwoningen, 123 vrije sectorhuurwoningen, 30 AMH-woningen* en 20 koopwoningen. Daarnaast beschikt het gebouw over 2.600 m2 bedrijfsruimte – waarvan de helft voor startende ondernemingen en broedplaatsen – en een ondergrondse garage met 269 parkeerplaatsen. La Grande Cour heeft een voor Amsterdamse begrippen ongekend hoge woningdichtheid van 250 woningen per hectare. Bijna alle woningen in het complex hebben een balkon, loggia, serre of dakterras. Op de zevende verdieping liggen drie ingerichte dakterrassen voor gemeenschappelijk gebruik.

Periscopen

Om de gewenste hoge woningdichtheid te bereiken heeft elk van de drie binnenhoven een woontoren. Deze periscopen rijzen uit het complex op tot een hoogte van ongeveer 37 meter en knikken over de straatwanden heen. De periscopen zijn niet alleen een architectonisch hoogstandje, maar ook bouwtechnisch spectaculair. Ze zijn daarmee karakteristiek voor La Grande Cour.

Gebouw van het jaar 2008

Kort na de oplevering sleepte La Grande Cour de prijs BNA Gebouw van het Jaar 2008 voor de Regio Noordwest/Centrum in de wacht en werd het gebouw genomineerd voor de landelijke verkiezing. De jury roemt La Grande Cour om haar ‘filmische en aangename binnenhoven, die een weergaloze stadsinterpretatie bieden, met stegen, wisselende hoogten en ongekende uitzichten’. Volgens de jury is het complex van een uitzonderlijke grootsheid en kwaliteit en kenmerkt het zich door een even slim als stevig concept.

* AMH = Amsterdamse Middensegment Hypotheek

Project

252 appartementen
2.800 m² bedrijfsruimte
stallinggarage met 269 parkeerplaatsen

Oplevering

2009

Opdrachtgever

The City Cour Combination
(een samenwerkingsverband tussen
Smit’s Bouwbedrijf BV en BPD)

Architect

Meyer & Van Schooten Architecten
de Architecten Cie
Heren 5 architecten

We werken samen met de beste

Een vraag over één van onze projecten? Meer informatie over ons en onze activiteiten?

Je kunt ons bereiken op 0251-27 77 77 of stuur je vraag per mail.

Ik wil meer weten over