Skip to main content

Little Manhattan

Amsterdam | Little Manhattan

“Samen resultaten behalen door vroegtijdig mee-ontwikkelen.”

Little Manhattan is een grootschalige internationale studentencampus die het stationsgebied Amsterdam Lelylaan heeft getransformeerd van een geïsoleerd infrastructuurknooppunt naar een levendige en veilige bestemming voor wonen en werken. Little Manhattan heeft een nieuwe verbinding tot stand gebracht: met de komst van maar liefst 869 kamers voor studenten en young professionals is het station en de directe omgeving aangenamer en dynamischer geworden.

Little Manhattan heeft een U-vormige basis met drie doorgangen en een hoogte die aansluit bij de omliggende bebouwing. De twee torens daar bovenop reiken tot 73 m hoogte en accentueren het kruispunt van assen door het gebied. De façade van Little Manhattan is opgebouwd uit geprefabriceerde en zichzelf dragende elementen. De betonnen buitenzijden ervan variëren in grootte van de raamopeningen, en de neggen variëren op hun beurt in diepte en hoek en in textuur en kleur. Dit om ieder van de zes bouwdelen een eigen gevelritme te geven. De begane grond werd voorzien van dubbelhoge en donkere neggen die het effect van diepte versterken. Het complex is geopend naar het station en de entrees van de woningen liggen aan het zo ontstane binnengebied dat samen met het Cornelis Lelyplein dé plek voor ontmoeting vormt.

Mooie plekken om te kunnen wonen en leven
De internationale campus ‘Little Manhattan’ bediend met zijn 590 studentenkamers en 279 studio’s voor jongeren, de zogenoemde kamers voor Young professionals een brede (jonge) doelgroep. De campus heeft verschillende gemeenschappelijke ruimten zoals een wasruimte waar je via een handige app je ‘wastegoed’ oplaadt en online een wasmachine en droger reserveert. Onder in het gebouw tref je een inpandige en afsluitbare fietsenstalling waar je veilig je fiets kunt stallen. Verder zijn er op het complex gemeenschappelijke ruimten te vinden waar studenten de mogelijkheid krijgen om elkaar te leren kennen.

Optimalisaties op verschillende onderdelen
De bijdrage van SBB in het bouwteam heeft er onder andere toe geleid dat er een innovatieve gevel is ontwikkeld, bestaande uit een sandwich constructie. Dit zorgt voor een kostenbesparing en een snellere bouwtijd.

Steigerloos uitgewerkt door vroegtijdig inbrengen van casco tunnels en prefab gevels

Door verschillende onderzoeken in het Voorlopig Ontwerp, waarbij mede gekeken is naar de meest optimale gebouw vormfactoren, zijn er diverse aanpassingen in het ontwerp doorgevoerd. Dit heeft geleid tot een optimale bruto/netto verhouding van het gebouw met een positieve bijdrage voor de stichtingskosten.

Meer opbrengsten door optimalisering verhoudingen BVO en GO

Gebruikmaken van passieve zonne-energie
Voor het gebied waar Little Manhattan is gebouwd, geldt een aansluitingsverplichting op het warmtenet van Westpoort Warmte, een samenwerkingsverband tussen NUON en afvalverwerkingsbedrijf AEB Amsterdam. Het gebruik van restwarmte draagt in belangrijke mate bij aan de gerealiseerde EPC van 0,4. Om optimaal gebruik te maken van passieve zonne-energie is veel glas toegepast. De verhouding tussen open gevel (glas 7017 m2 ) en dichte gevel (11879 m2 ) is met 60% ongeveer twee keer zo groot als wat gemiddeld wordt gehanteerd (30%).

Van ontwerp naar productie met juiste expert op het juiste moment
De internationale studentencampus Little Manhattan is volledig gerealiseerd met eigen ontwikkel- en uitvoeringsteams van SBB Ontwikkelen en Bouwen. Het succes van SBB kenmerkt zich door intensieve samenwerkingen met vaste partners op het gebied van architectuur, stedenbouw, belegging en investering. Door deze duurzame relaties zijn we in staat om kwalitatieve hoogstaande projecten te ontwikkelen en te realiseren.

Samenwerken?
Wij zijn ontwikkelaar en bouwer. Een krachtige combinatie. Het combineren van deze twee disciplines past ons goed en maakt ons sterk. Benieuwd naar wie wij zijn? Maak kennis met ons team.

Meer weten over dit project?

Een vraag over één van onze projecten? Meer informatie over ons en onze activiteiten?

Je kunt ons bereiken op 0251-27 77 77 of stuur je vraag per mail.

Ik wil meer weten over