Skip to main content

Sluiseiland

Vianen | Sluiseiland

Kijk met je hart

Expertise

Ontwikkeling
Realisatie

Locatie

Vianen

Status

In verkoop
In productie
Gerealiseerd

Samen met Rijnboutt, Heren 5 architecten, Witteveen+Bos en Daring Dutch heeft SBB met het plan ‘KIJK MET JE HART’ de tender Sluiseiland in Vianen verworven.

Sluiseiland, een prachtige groene plek tussen water en de historische binnenstad

Sluiseiland krijgt een nieuwe bestemming als woongebied. Dicht tegen de historische binnenstad aan, met zicht op de Lek en omgeven door groen. Dit stukje nieuwe stad vraagt om een bijzondere en kwalitatieve invulling die van toegevoegde waarde is op de bestaande stad. Eén die bovendien Vianen op de kaart zet én die past in het lokale DNA.

Het plan is geïnspireerd door het sluizencomplex en de vaarroute die langs de historische binnenstad loopt. Middels een zichtlijn over het hele tracé en een terrasvormige route, ontstaan bijzondere plekken en paden die een vitale verbinding vormen tussen de oude en de nieuwe stad. Het nieuwe Sluiseiland behoudt de kenmerkende lange bomenrijen, creëert nieuwe vergezichten en biedt straks de mogelijkheid voor recreatieve activiteiten. De fysieke verbindingen markeren het oeroude Hollandse vernuft en de sociale verbindingen tonen de lokale betrokkenheid en gemeenschap, beide juist zo kenmerkend voor Vianen.

In het plan worden verschillende deelmilieus gecreëerd die inspelen op deze behoeften: enerzijds gestapelde woningen, met ruime buitenruimtes, veel geborgenheid en volop mogelijkheid tot ontmoeting in gemeenschappelijke (openbare) ruimtes. Anderzijds parkachtige (heren)huizen met fraai zicht op de omgeving, spelende kinderen en ruime tuinen. Beide typen zijn voorzien van voldoende aan de woning gekoppelde parkeerruimte, zijn duurzaam ontworpen, kwalitatief afgewerkt en zo gepositioneerd dat de kwaliteiten van de omgeving (zoals zonlicht en uitzicht op water en groen) ten volste ervaren kunnen worden. Een ontmoetingsruimte en een horecavoorziening in combinatie met havenfaciliteiten van kleinschalige sanitaire voorzieningen (douche/toilet) welke ook in te zetten is voor camperplekken. Hiernaast biedt het plan de mogelijkheid om een deel van deze woningen tot realisatie te brengen in collectief particulier opdrachtgeverschap.

Project

56 appartementen en 128 grondgebonden woningen

Oplevering

Vanaf 2020

Opdrachtgever

SBB Ontwikkelen en Bouwen

Architect

Rijnboutt
Heren 5 architecten

We werken samen met de beste

Een vraag over één van onze projecten? Meer informatie over ons en onze activiteiten?

Je kunt ons bereiken op 0251-27 77 77 of stuur je vraag per mail.

Ik wil meer weten over