Skip to main content

Familistère

Utrecht Leidsche Rijn | Familistère

Comfortabel leven, werken en recreëren

Expertise

Ontwikkeling
Realisatie

Locatie

Utrecht Leidsche Rijn

Status

In ontwikkeling

In opdracht van de gemeente Utrecht realiseert SBB in samenwerking met Coltavast de ontwikkeling van kavel I5 in Leidsche Rijn Centrum. Het project omvat 122 appartementen in het middeldure huursegment, 60 ondergrondse parkeerplaatsen en 300 m2 commerciële ruimten. Coltavast B.V. zal het gehele complex opnemen in haar portefeuille. De inspiratiebron voor dit project is de Familistère in Guise: een voorbeeld voor collectief wonen uit de 19e eeuw, gebouwd door Jean-Baptiste André Godin. FAMILISTÈRE is een plek waar bewoners comfortabel kunnen leven, werken en recreëren. Centraal in het plan staat het gemeenschappelijke, overdekte atrium, dat bewoners stimuleert tot ontmoeting, community, tuinieren en beweging.

Gezond stedelijk leven is het uitgangspunt geweest bij het ontwerp van FAMILISTÈRE. Met behulp van Hiensch is een energieconcept ontwikkeld, een combinatie van PV-panelen en een WKO installatie met luchtwarmtepompen. Nibe (Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie) werkte mee aan een selectie van circulaire materialen en Urban Sync (adviseurs voor gezonde gebiedsontwikkeling) creëerde de juiste prikkels om gemeenschappen, beweging, ontspanning en gezonde voeding te stimuleren.

Gezonde en gelukkige bewoners

Naast energiezuinig is FAMILISTÈRE comfortabel, wordt de gezondheid bevorderd en kan het mee groeien met behoeftes van de bewoners. Het atrium heeft hier een centrale rol in. Het atrium is een prettige verblijfsplek in alle jaargetijden en heeft door het gebruik van veel hout een warme uitstraling. Er is geautomatiseerde ventilatie, gedeeld groen, moestuintjes langs de balustrades en een prachtige centrale trap waar bewoners elkaar tegenkomen.

Het dak: een plek voor de natuur

Okra landschapsarchitecten ontwierp een plan om, naast het gedeelde groen in het atrium, een natuurdak aan te leggen: een plek voor de natuur en biodiversiteit. Het gehele dak is groen, met 100% inheemse plantensoorten, een insectenhotel en nestlocaties. Regenwater wordt opgevangen door het groene dak en retentiekratten. Een deel van dit water wordt gebruikt om de planten in het atrium water te geven, om het regenwater zo efficiënt mogelijk in te zetten.

Architectuur
Leidsche Rijn Centrum wordt een stevig bebouwd stedelijk gebied met de daarbij horende, ruim aanwezige, kwaliteiten zoals parken, scholen, winkels, cultuur en veel ruimte voor voetgangers en fietsen. FAMILISTÈRE is ontworpen door architectenbureaus De Zwarte Hond en FARO. Elk bureau ontwierp twee van de vier blokken binnen FAMILISTÈRE en zo ontstond er een geheel van vier unieke blokken die een overkapt atrium delen.

Project

122 appartementen
60 ondergrondse parkeerplaatsen
300 m2 commerciële ruimten

Oplevering

Prognose 4e kwartaal 2025

Opdrachtgever

Gemeente Utrecht

Architect

De Zwarte Hond
FARO architecten
Okra landschapsarchitecten

We werken samen met de beste

Een vraag over één van onze projecten? Meer informatie over ons en onze activiteiten?

Je kunt ons bereiken op 0251-27 77 77 of stuur je vraag per mail.

Ik wil meer weten over