Zaanse Strip | Zaandam
“Op het juiste moment meebewegen met de markt.”
Westzaan, Zaandijk, Wormerveer, Assendelft en Krommenie: wie met de trein station Zaandam binnenrijdt, komt binnen enkele seconden al deze plaatsnamen tegen. Het zijn de namen van 5 aaneengesloten gebouwen van De Zaanse Strip. Tezamen maar liefst 300 meter lang en daarmee een van de langste woongebouwen van Nederland. Architectenbureau Heren 5 liet zich voor dit ontwerp inspireren door oude pakhuizen langs de Zaan.
Die van oudsher ook plaatsnamen op de gevel dragen.
Jeroen Marsman, algemeen directeur bij SBB Ontwikkelen en Bouwen, was betrokken bij de ontwikkeling van het voormalige rangeerterrein van van Gend & Loos, gelegen achter het station van Zaandam. Achter De Zaanse Strip biedt het project Zaans Goed sfeervolle woonruimte aan 50 gezinnen en 20 starters. De gevels van deze tweelaagse woningen hebben een typisch Zaanse uitstraling. De geluidsdove gevel aan de spoorzijde schermt niet alleen de 258 appartementen van De Zaanse Strip af tegen stations geluiden, maar ook de achterliggende wijk Zaans Goed.
Met tussen de hoogbouw en laagbouw speeltuinen, uit het zicht onttrokken parkeerplaatsen en speelse architectuur van zowel woningen als bijbehorende schuurtjes (hals- en klokgevels) oogt de combinatie van deze twee projecten als een apart wijkje. Een deel van de woningen grenst aan het water, zodat afwisselend huizen een steigertje voor een boot, een begroeide tuin of en zonneterras aan de sloot hebben.
Meebewegen met de markt
Het project is over een periode van 5 jaar in fasen gerealiseerd. De grootste uitdaging was daarbij het meebewegen met de woningmarkt, vertelt Jeroen Marsman. “We hebben alle uitersten meegemaakt. De eerste blokken werden niet vlot verkocht. Met name de crisis was hier debet aan en ook het gebied was onbekend. De woningen werden in eerste instantie voornamelijk verkocht aan Zaankanters. Daarna volgden een periode waarin de verkoop sneller ging en vervolgens kwam de stroom kopers uit Amsterdam flink op gang. In de middenperiode was het, samen met gemeente Zaanstad en Eigen Haard, continu zoeken naar mogelijkheden voor verkoopbaarheid van de appartementen en daarmee een versnelde uitvoering van het plan.”
In goede én slechte tijden doorgaan met je partners, dat vergt kracht en vindingrijkheid
Uitdagende spelregels
Het project ligt pal naast de spoorlijn Uitgeest-Amsterdam. Vooraf zijn strikte spelregels gemaakt om onze ruwbouw, uitgevoerd in tunnels, zo soepel mogelijk en met zo min mogelijk overlast te laten verlopen.
Gemêleerde woonwijk
De bereikbaarheid is een niet te onderschatten kwaliteit van de nieuwe wijk: met het station én het stadshart op loopafstand vormt de wijk een gewilde woonplek. Inmiddels wordt verdichtingsbouw rond OV-knooppunten vanuit provinciaal beleid gestimuleerd. Zaandam liep hierin absoluut voorop. Jeroen Marsman kijkt er met trots op terug. “Prachtig om te zien hoe een voormalig rangeerterrein is getransformeerd in zo’n aantrekkelijk woongebied. Samen met de gemeente Zaanstad en woningcorporatie Eigen Haard hebben we een gemêleerde wijk gerealiseerd waar kopers en huurders zich prima thuis voelen. Daar zijn we trots op.”
Door het materiaalgebruik past de wijk naadloos in het grootschalige stedenbouwkundige ontwikkelingsplan Inverdan
Samenwerken?
Wij zijn ontwikkelaar en bouwer. Een krachtige combinatie. Het combineren van deze twee disciplines past ons goed en maakt ons sterk. Benieuwd naar wie wij zijn?
Maak kennis met ons team.